Jak skonfigurować zdalne zarządzanie urządzeniami iOS w wersji biznes?

Kod błędu: Ostatnia modyfikacja: 2019-05-10 12:28:49
System operacyjny:  Mac OS X Produkty:  G DATA ANTIVIRUS FOR MAC

W przeciwieństwie do urządzeń z systemem Android, urządzenia z systemem iOS nie potrzebują aplikacji dla zdalnego zarządzania.

 

W telefonie lub tablecie instalowany jest profil, który umożliwia Ci egzekwować ograniczenia dotyczące aplikacji, funkcjonalności i treści, a także haseł i sieci bezprzewodowych.

 

Komunikacja pomiędzy serwerem, a urządzeniem realizowana jest poprzez usługi G DATA ActionCenter oraz Apple iCloud.

 

Aby skonfigurować zdalne zarządzanie:

 

1. Załóż darmowe konto w serwisie G DATA ActionCenter

Pamiętaj aby aktywować konto w wiadomości email potwierdzającej rejestrację.

 

2. Uruchom G DATA Administratora i przejdź do zakładki ManagementServer > ActionCenter.

 

3. Wprowadź dane logowania Twojego konta w serwisie ActionCenter. Zastosuj zmiany.

 

4. Jeżeli wprowadzone dane są poprawne, w zakładce stacji roboczych pojawi się grupa iOS. Zaznacz ją i naciśnij na symbol telefonu.

 

5. Wprowadź nazwę, pod jaką Twój profil będzie figurował w urządzeniu po instalacji oraz adresy email, na które chcesz wysłać link instalacyjny. Zatwierdź OK.

 

6. Na urządzeniu otwórz link z wiadomości email i przejdź do ustawień urządzenia. Naciśnij na Profil pobrany

 

7. Naciśnij Instaluj i podążaj za wskazówkami kreatora instalacji.

 

8. Urządzenie zostało dodane do Twojego serwera zarządzającego. Pozostało skonfigurować dla niego profil bezpieczeństwa.

 

9. Przejdź do zakładki Ustawienia iOS > Profil i naciśnij na symbol .

 

10. Wprowadź dowolną nazwę dla profilu i zatwierdź OK.

 

11. Kliknij na utworzonym profilu, aby go zaznaczyć.

12. Wybierz rodzaj polityki bezpieczeństwa do dodania i naciśnij na symbol .

 

13. Skonfiguruj politykę wedle własnego uznania. Możesz dodać kolejne rodzaje polityk do Twojego profilu. Pamiętaj aby po wszystkim zastosować zmiany.

 

14. Wróć do zakładki Urządzenia iOS i wybierz utworzony profil dla urządzenia.

 

15. Naciśnij na przycisk odśwież. Status zabezpieczeń zmieni się na profil niepotwierdzony.

 

16. Gdy użytkownik odblokuje ekran urządzenia i nawiąże połączenie z Internetem, profil zostanie w ciągu kilku sekund zsynchronizowany z Twoim serwerem.

 

17. (opcjonalne) Możesz dodać w komentarzu informację, która pozwoli Ci łatwiej zarządzać dodanymi urządzeniami


Twoja ocena

Czy ten artykuł był pomocny?

Dziękujemy!